Terug

Dorpskern Groot-Ammers

test

In het kort

Aantal inwoners per 1 januari 2020: 4.242
Woonbehoefte van 2015 tot 2030: 140 tot 250 woningen
Indicatieve behoefte per jaar: ca 10 tot 16 woningen
Bedrijfsgrond: 80 ha, waarvan beschikbaar 1,2 ha
Voorzieningen: winkelcentrum, voetbalcomplex, sporthal, zwembad, verzorgingstehuis, basisschool, huisarts

Ontstaansgeschiedenis en kenschets

De kern Groot-Ammers, ontstaan in 1042, is gelegen aan de Lek en staat vooral bekend om zijn Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt. Dit ooievaarsdorp is eind jaren ’60 in het leven geroepen om de in Nederland toen vrijwel uitgestorven ooievaar te redden. In Groot-Ammers bevinden zich 4 monumentale molens en een oud kaaspakhuis.

Projecten

Brede School | Groot-Ammers

test

Brede School | Groot-Ammers

De drie basisscholen in Groot-Ammers, OBS De Ammers, CBS Eben-Haëzer en CBS Rehoboth, willen samen verder als Brede School. In 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met het perceel in de Molenbuurt als voorkeurslocatie. Wasko Kinderopvang is aangesloten als partner. De locatie ligt aan de oostkant van Groot-Ammers. Hier is genoeg ruimte beschikbaar en een sportvoorziening dichtbij.  

Wat is de stand van zaken?  

De afgelopen periode is hard gewerkt om een compleet financieel overzicht te krijgen. De stijgende bouwkosten maakten dit extra belangrijk. Daarnaast hebben we de samenwerking en eigendomssituatie besproken met de betrokken partijen. Dit wordt opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst. De selectieprocedure voor een architect is gestart. Naar verwachting kan een architect begin 2025 starten met ontwerpen. Er zijn verschillende verkeersonderzoeken uitgevoerd om de route van en naar de Brede School zo veilig mogelijk te maken. De verkeersmaatregelen worden de komende tijd verder uitgewerkt.  

Hoe worden omwonenden betrokken?  

Dit doen we onder andere door middel van een bewonerspanel, bewonersbijeenkomsten en een nieuwsbrief. Het bewonerspanel wordt nauw betrokken bij het ontwerp van de Brede School. En we organiseren een bijeenkomst over de verkeersmaatregelen voor de direct aanwonenden. 

Wanneer start de planologische procedure? 

Nadat het voorlopig ontwerp is afgerond, volgt de planologische procedure. De huidige bestemming moet namelijk worden gewijzigd. Naar verwachting wordt hier in de tweede helft van 2025 mee gestart.  

Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang? 

Schrijft u dan in voor de digitale nieuwsbrief. Klik hier om uw e-mailadres in te vullen. Onderaan de pagina zijn de eerdere nieuwsbrieven te vinden. 

Heeft u verder nog vragen? 

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Adrie Akkerman, via adrie.akkerman@jouwgemeente.nl 

 

 

Update 1 oktober 2024 WZ

Documenten

Woningbouw de Boomgaard | Groot-Ammers

test

Woningbouw de Boomgaard | Groot-Ammers

Aanleiding 

Locatie De Boomgaard in Groot-Ammers is een strategische grondpositie van de gemeente (zie de kaart hierboven, met in het blauw het gemeentelijke grondgebied). Het doel is om op deze grond woningen te ontwikkelen. Om die reden is deze locatie opgenomen op de 3-hectarekaart van provincie Zuid-Holland. De subsidie vanuit de provincie, bedoeld om de woningbouwopgave te versnellen, is inmiddels toegekend.  

 

We zitten momenteel in vroege oriënterende fase van het project.  

In de aankomende maanden worden er een aantal voorbereidende onderzoeken gedaan. Bijvoorbeeld naar de samenstelling van de bodem, archeologie en ecologie. 

 

Mede aan de hand van de onderzoekuitkomsten bepaalt de gemeente welke ambities er voor dit gebied zijn, en hoe deze ambities passen in de omgeving. Met deze ambities wordt, in samenspraak met de omgeving, een stedenbouwkundig plan opgezet. 

 

Heeft u nog vragen? 

Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Bas Westerhof, via 06 23 38 52 92 en bas.westerhof@jouwgemeente.nl

 

 Update 23 april 2024 

 

Reconstructie Emmastraat, Prinsenhof en achter de Voorstraat

Reconstructie Emmastraat, Prinsenhof en achter de Voorstraat

De werkzaamheden van deze reconstructie starten met het vervangen van de riolering achter de woningen aan de Voorstraat 42-54 en een deel van de Prinsenhof. Door de bouw van de 4 woningen door Lek en Waard Wonen zal de omgeving opnieuw worden ingericht. Het betreft de Emmastraat, de parkeerplaatsen van de Prinsenhof en het laatste stukje van de Julianastraat.

Hieronder vindt u de laatste versie van de ontwerptekeningen (DO), de invulling van het groenplan en de begeleidende bewonersbrief.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Henk Koene via het e-mailadres henk.koene@jouwgemeente.nl

 

 

20220519

Documenten

Reconstructie Molenlaan en Merelplantsoen

Reconstructie Molenlaan en Merelplantsoen

Aanleidingen van deze reconstructie zijn de slechte staat van een gedeelte van de riolering in zowel de Molenlaan als de Merelplantsoen.  Daarnaast zijn de aanzienlijke opgetreden zettingen in de wijk ook aanleiding om over te gaan tot ophoging.

Hieronder vindt u de laatste versie van de ontwerptekeningen (DO), daarnaast het rapport van de parkeerdrukmeting in de wijk.

Er is inmiddels ook door een ontwerper gekeken naar de groenvoorzieningen in beide straten met als resultaat een opgefrist groenplan. Zie presentatietekening groen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Henk Koene via het e-mailadres henk.koene@jouwgemeente.nl

 

 

20221103

 

Documenten

Herinrichten van de watergang tussen de Julianastraat en de Irenestraat

Herinrichten van de watergang tussen de Julianastraat en de Irenestraat

Waarom richten we de watergang opnieuw in?

Op het oog ziet de watergang er momenteel nog netjes uit, maar als gevolg van een slechte doorstroming van de watergang gaat de waterkwaliteit achteruit. De duikers (onder de Julianastraat, Marijkestraat en Irenestraat) zijn verzakt en te klein voor het afvoeren van een klimaatbui. De duikers zijn dus aan vervanging toe. Bovendien verkeerd de beschoeiing aan weerszijde ook in slechte staat.

Herinrichting  van de watergang is hiervoor noodzakelijk en vormt gelijk een kans waterberging te creëren, (bio)diversiteit te stimuleren, het zetten van de bruggen op een damwand en een schone, natuurlijke uitstraling te geven aan het gebied. Extra waterberging ontlast de riolering, het vergroten van de duikers de waterkwaliteit en het afvoeren van een klimaatbui en de biodiversiteit voor het water- en bodemleven!

Voor infomatie kunt u contact opnemen met Micha Kooiman via email Micha.kooiman@jouwgemeente.nl

 

 

20230526

 

 

 

Documenten

Herstraten Wipmolen e.o. Groot-Ammers

Herstraten Wipmolen e.o. Groot-Ammers

Op 19 juni start Gebr. Van Breda met het aanleggen van een regenwaterriool in de Wipmolen. Vanaf de kruising Molenlaan tot aan de eerste put in de Wipmolen wordt een nieuwe regenwaterriool aangelegd.

De werkzaamheden duren tot eind juni. Daarna gaat Gebr. Van Breda verder met rioleringswerkzaamheden in de Molenlaan. Na de zomervakantie wordt gestart met het ophogen en aanbrengen van de definitieve bestrating in de Wipmolen, Achtkanter en het parkeerterrein van de Stellingmolen. Daarover krijgt u nog een brief van Gebr. Van Breda, zodra de exacte startdatum van de werkzaamheden bekend is.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen over de uitvoering en planning kunt u contact opnemen met de uitvoerder van Gebr. van Breda, dhr. H. Dappers via het telefoonnummer 06-82 69 93 60.

 

20230804

 

Documenten